Endret: 8 nov 2016     Opprettet: 12 okt 2014

Vårt nærmiljø

Stilla er et begrep i byen, etter at Nydalsdammen ble ombygget til badeplass og alle vanntilsig ovenfor ble renset, slik at Akerselvas øvre løp ble definert som byens reneste badevann. Folk valfarter til området fra Sagadammen og oppover til Grønvoldstangen, og tror de bader i Stilla. Men det egentlige Stilla ligger imidlertid mellom REMA og borettslaget vårt.

Også området rett nedenfor grillplassen og fotballbanen har et navn.

Ungene i den industribygningen som ligger som nummer to på vei mot sentrum, fargeriet, jobbet halve dagen, og fikk undervisning samme sted resten av tiden. De gikk sommerstid ned i kulpene nedenfor og anskueliggjorde den gamle barnesangen om at " Noen barn er brune, noen barn er blå, noen barn er røde, men det er utenpå", eller hvordan den nå går. En gang de marsjerte oppover langs elva, med overlæreren i spissen, var det litt for glatt. Overlæreren datt, rett på rattata.

Navnet, også på vårt eget "stadium", ble derfor Rævvasvingen.

Her, og mellom husene, går elgen i snørike vintre. Rådyra er mer sky, men er påtruffet ved brua mot Solligrenda. Grevling og rev dukker helst opp natterstid. Villmink er sett, fossekallen også. Og vi kan finne den sjeldne gulmeisen, samt noen helt spesielle gule bringebær, i moden og søt tilstand. Vi har naturligvis ikke noe imot de ordinære røde heller, der de kranser stien på veien til Rema. Eller markjordbæra, i den sesongen.

Om våren dekkes bakken av hvitveistepper. Og alle mulige blomster kan bidra til de deiligste buketter, når unga og andre som har noen de er glad i er på tur her omkring.

Fiskere fra hele byen søker selve storfisken, og kommer stadig hjem med ørret. Og det er fest og mystikk langs elva når store og små feirer åpningen av krepsesesongen gjennom natta, i lyset fra bål og engangsgriller. Måtte krepsen vokse seg stor og sterk raskt, så denne tradisjonen kan komme i gang etter

fjorårets forbud.

Det sies at dette området, mellom Nydalsdammen og Maridalsvannet, er det mest artsrike i landet, spesielt når det gjelder insekter og andre småkryp. I og med at Sagadammen, Solligrenda osv er så utbygd, tyder alt på at dette spesielt gjelder Grandalen, Rævvasvingen og resten av området rundt borettslaget.

Den mest markante borettslagsbeboeren er imidlertid beveren. Ikke fordi vi ser den så ofte, selv om det har hendt at folk har møtt den på svømmetur til og med. Men fra sin base nedenfor Store Lekeplass har den, dvs. det er i alle fall to, lagt ut på tokt, og kommet langt i sitt store prosjekt, oppdemming av Akerselva. Selv om det foreløpig primært er trefelling de har utført.

Stein Apeland (fra jubileumsboken).